Ana Sayfa
2012 THK FunFly Ligi'nin ardından...
Mustafa Odabaşı tarafından yazıldı   
Funfly 2012Türk Hava Kurumu 2012 FunFly Ligi, 25 Kasım Pazar günü Ankara'da yapılan final etabı ile sona erdi. Yarışma, bana çok uzak olduğu için daha önce hiç gitmediğim ve yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğim Bağlum pistinde yapıldı.

Aslında takım ve bireysel sıralama şampiyonları bu etaptan önce belli olmuştu ancak yapılan bu son yarışma ile sonuçlar tescillenmiş oldu. 2012 FunFly takımlar Türkiye şampiyonu Ankara Model Uçak Kulübü olurken, bireysel sıralamada da AMUK pilotlarından Melih Ulupınar Türkiye şampiyonluğu kupasını kaldırdı.

Final etabı sonunda sonuçlar aşağıdaki şekilde gerçekleşti;

Final etabı takımlar sıralaması;

  1. Ankara Model Uçak Kulübü A Takımı
  2. THK Kırşehir
  3. Ankara Model Uçak Kulübü C Takımı

Funfly Ankara Takımlar

Final etabı bireysel sıralama;

  1. İsmail Yücel -Ankara Model Uçak Kulübü
  2. Ömer Özfidan - THK İzmir
  3. Oğuz Han - THK Kırşehir

Funfly Ankara Bireysel

2012 FunFly Ligi takımlar sıralaması;

  1. Ankara Model Uçak Kulübü
  2. THK Kırşehir
  3. Talas Havacılık

Funfly Takımlar

2012 FunFly Ligi bireysel sıralama;

  1. Melih Ulupınar - AMUK
  2. Fahrettin Gökmen - AMUK
  3. İsmail Yücel - AMUK

Funfly Bireysel

Bu yarışma benim için de güzel bir sürprizle sonuçlandı. Şöyle ki; Türk Hava Kurumu'nun final etabını yarışmaya sadece dört gün kala belirsiz bir tarihe ertelemesi ile birlikte, modelci camiasında tepki sesleri yükseldi ve yarışmacılardan bir bölümü bu durumu protesto ederek final etabına katılmayacaklarını bildirdi. Finalin yeterli yarışmacı olmaması nedeniyle yapılamaması ihtimali ortaya çıkınca, Ankara Model Uçak Kulübü onbeş olan minimum yarışmacı kotasını doldurabilmek için üç takım halinde ve dokuz yarışmacı ile kayıt yaptırdı. Böylelikle sevgili Mete Önal ve Oğuzhan Yatgın'la birlikte AMUK C takımına yarışmacı olarak kaydedilen üçüncü isim ben oldum. Yarışmaya uygun uçağım olmadığı için de kütük gibi bir Piper Cherokee ile yarışmak zorunda kaldım. Haliyle bu koşullar altında kazanılan bir madalya, bana büyük sürpriz oldu.

Günün benim açımdan en komik olayı, yarışma hakemlerinden birinin "üç tono, bir loop" görevi öncesi yanıma gelerek "Tono'nun ne olduğunu biliyorsun değil mi?" diye sorması oldu. Herhalde yarışma için getirdiğim uçak nedeniyle biraz fazla acemi bir görüntü çizmiş olmalıyım, başka bir mantıklı açıklama bulamadım bu soruya. :))

FunFly Amuk

Gelelim yarışma ile ilgili detaylara. Önce yarışmanın yapıldığı piste biraz değinelim;

Bu pist hakkında çok kötü şeyler duymuştum ve oturduğum semte göre şehrin diğer ucunda kaldığı için bana çok uzaktı, bu nedenlerle yarışma gününe kadar hiç gitmemiştim Bağlum pistine. Yarışmacı yazılınca el mecbur, kalktık, gittik.

"Bir model uçak pisti, sırf yapmış olmak için nasıl yapılır?" diye sorulsa, herhalde THK ve Keçiören Belediyesi işbirliği ile yapılan Bağlum pisti çok güzel bir örnek olurdu. Pist, Bağlum Spor'a ait stadyumun önüne yapılmış ve stadyum da, çevresi başka tepeler ile örülü bir tepeye konuşlu. İşin içinde THK olmasa "belediye ne anlar model uçak pisti yapmaktan" derdim ama, bu kadar baştan aşağıya yanlışlarla dolu bir işe THK'dan hiç mi dur diyen çıkmadı, onu anlamıyorum. Stadyumu arkanıza aldığınız zaman solunuzda bir tepe, sağınızda ve önünüzde dik birer yamaç, sağ arkanıza doğru bir başka tepe var. Motorunuz susar da uçağınızda piste gelecek takat kalmazsa bittiniz çünkü pist dışında acil iniş yapılabilecek yer yok. En korkuncu ise güneş, çünkü güneş her daim tam karşınızda, her daim gözünüze giriyor. Burada uçanlar hakim rüzgarların da çoğunlukla crosswind şeklinde estiğini söylüyor.

Pist öyle inşa edilmemiş ama gözünüze güneş girmesin isterseniz sırtınızı yamaca verin, stadyumu karşınıza alın. Sordum, "güneşe rağmen uçmak mümkün olmadığı için mecburen herkes sırtını yamaca verip uçuyor" dediler. Durum böyle olunca stadyumun içine uçak düşüren modelci de, futbolcuların tepesinde uçup duran uçakları indirmek için maç durduran hakem de görülmüş. Özetle Bağlum pisti tam bir kabus.

Yarışma günü THK kalabalık bir ekip ile oradaydı ve pist ile seyirci bölümünü ayıran kısmı bir güvenlik ağı ile ayırmışlardı. Seyirciler ile yarışmacıların bulunduğu pit alanını ise sadece plastik şeritler ayırıyordu. Mavi üniformaları ile THK'nın gençlerden oluşan ekibi de yardıma gelmişti ancak bu ekip seyirci güvenliğini sağlamak yerine bir köşede kendi aralarında lak lak etmeyi tercih ettiği için yarışmacılara ayrılan alana giren çıkanın haddi hesabı olmadı. Birçok yarışmacı, akşama kadar pit alanında koşuşturan çocukları dışarı çıkmaları konusunda uyarmakla vakit geçirdi. Oysa bu yarışmacıların işi değil ve seyircilerin, özellikle de çocukların pit alanına girmesi hem kendi can güvenlikleri açısından, hem de pilotların uçak ve uçuş donanımları için son derece tehlikeli. Türk Hava Kurumu'nun yaptığı bu tür organizasyonlarda çevre güvenliğinin sağlanması konusunda daha özenli davranması şart.

Keçiören belediyesi ses ve müzik yayınını yapan bir minibüs ile destek vermişti. Bu minibüs yarışma boyunca Gangnam Style ile damardan arabesk arasında geniş ama çok zevksiz bir yelpazede debelendi durdu, beni hayatımdan bezdirdi. Gözlemlediğim kadarıyla Keçiören Belediyesi bu garabet pistle son derece gurur duyuyor. Belediye başkanı Mustafa Ak yaptığı konuşmada daha geniş bir hobi parkı projeleri olduğundan bahsetti. Kendisine önerim, yeni bir garabet yaratmamak için bu sefer bir bilenden danışmanlık almaları. Ankara Model Uçak Kulübü'ne başvururlarsa kendilerine seve seve yardımcı oluruz.

Yarışma başlamadan önce Türkkuşu Genel Müdür Yardımcısı Bekir Sıtkı Akyüz yarışmacılara küçük bir konuşma yaptı. Bu konuşmanın videosunu aşağıda bulacaksınız. Benim bu konuşmadan edindiğim izlenim şöyle;

  • Bekir Sıtkı AkyüzTürk Hava Kurumu, final etabında son anda sebep bildirmeksizin yapılan ertelemenin yarışmacılarda yarattığı rahatsızlığın farkına varmış görünüyor. Bunda FreePist.com'un da etkisi oldu ise ne mutlu bana. Akyüz, ertelemenin nedeni ile ilgili yine kesin birşey söylemedi, ancak konuşmanın başlarında 'elde olmayan sebeplerden', sonlarında ise Mamak pistinin yetişmemiş olmasından bahsetti. Bu da bana THK'nın finali bu pistte değil de, Mamak pistinde yapmak istediğini ancak ertelemeye rağmen pisti hazır edemediklerini düşündürdü.
  • Akyüz, 2013 yılında düzenlenecek Fun Fly ligi ile ilgili planlamanın modelcilerden oluşan bir komite ile birlikte yapılacağını, bu komite için modelcilere davet gönderileceğini söyledi. Talas yarışması sırasında da benzer bir konu gündeme gelmiş ve benzer bir komitenin internet üzerinden çalışması, yarışma formatı konusunda bir tavsiye raporu hazırlaması istenmişti. Bu komite bir Facebook grubu olarak kuruldu ancak yapılan birkaç önerinin ardından, ortak bir fikir oluşamadan buraya olan ilgi dağıldı. Bana sorarsanız, benzer bir durumda kalınmaması için THK'nın bir toplantı tarihi belirleyerek, kulüplerden ve bireysel katılımcılardan bu toplantıya kadar kendi önerilerini içeren bir metin hazırlamalarını istemesi uygun olabilir. Toplantıda da bu öneriler tartışmaya açılır.
  • Akyüz'ün konuşmasındaki bir diğer dikkat çekici nokta, 2013 için "önümüzdeki sene artık bu işleri kuru kuruya yapmayalım" demesi idi. Dereceye girenlerin yurt dışı yarışmalara gönderilmesi, modecilik çalışmalarına maddi katkı sağlamak gibi yenilikler düşündüklerini söyledi. Kısa bir süre önce aynı Türk Hava Kurumu'nun, bu sene Türkiye şampiyonu olan Ankara Model Uçak Kulübü'ne sağladığı yegane maddi desteği çekerek, başkentin 35 yıllık kulübünü atölye imkanlarından mahrum bıraktığı ve THK FunFly liginin en büyük destekçisi AMUK'a şu anda hiçbir desteği olmadığı düşünülür ise, bunlar hem güzel, hem şaşırtıcı vaadler.
25 Kasım 2012
THK FunFly Ankara Final Etabı, Bekir Sıtkı Akyüz'ün açılış konuşması.