Ana Sayfa
Sakin olun, bu sadece bir hobi!
Mustafa Odabaşı tarafından yazıldı   
IdiocracyEğer benim gibi sci-fi meraklısıysanız, başrolünde Luke Wilson'un oynadığı eğlencelik bir sci-fi komedi olan, 2006 yapımı Idiocracy'i izlemiş olabilirsiniz. İzlemeyenler için çok kısa bir özet geçeyim; Amerikan ordusunda son derece sıradan bir adam olan er Joe Bauers, Pentagon tarafından yürütülen bir deneyde denektir. Joe Bauers bu deneyde bir yıl süreyle dondurulacak, deyim yerinde ise kış uykusuna yatırılacak ve bir yıl sonra tekrar canlandırılacaktır. Ancak Joe bir hata sonucu derin dondurucuda unutulur ve tekrar gözünü açtığında aradan 500 sene geçmiştir. İşin ilginç yanı, geçen 500 sene içerisinde insanların zeka seviyesi son derece düşmüştür. Bizim son derece sıradan Amerikan askerimiz Joe Bauers, 500 sene sonra uyandığı yeni dünyada kendini dünyanın yaşamakta olan en zeki insanı olarak buluverir.

İnanın zaman zaman öyle insanlar ile karşılaşıyorum ki, kendimi Joe Bauers gibi hissetmeme neden oluyorlar. Bugün biraz bu konuda hayıflanayım istedim;

Gölbaşı Asfalt Pist veya Haymana Asfalt Pist isimleri ile anılan model uçak pistiyle benim tanışıklığım 1991 yılındaki AMUK Güz Kupası'na gidiyor. O sene pist henüz bir yaşında, ben de henüz lise öğrencisiyim. Ankara Model Uçak Kulübü pistin üzerinde bulunduğu tarlayı 1990'da 10 seneliğine kiralamış ve asfalt döktürerek bugün de kullanılan pisti inşa etmişti. Bu pistin üzerinde bulunduğu arazinin sahibi, namını "hacı amca" olarak duyduğum, çevre köylerden birinden olduğunu tahmin ettiğim, girişteki akaryakıt istasyonunun da sahibi.

AMUK bu pisti 10 sene boyunca kullandıktan sonra kiranın aşırı yükselmesi nedeniyle kiralamaktan vazgeçti. O tarihten sonra da pist, yüksek kira bedelini göze alabilen modelciler tarafından kiralanarak kullanıldı.

Haymana Asfalt Pist

Kafası birazcık çalışan biri, bu pisti kullanan modelcilerin pisti neden kiraladıklarını tahmin edebilir. Burası asfalt bir pist olduğu için yaz-kış, keyifle kullanılabilir. Pistin elektriği, suyu, tuvaleti ve küçük bir mutfağı vardır. Modellerin bırakılabileceği, ufak tefek tamir işlerinin yapılabileceği, bataryaların şarj edilebileceği küçük bir atölyesi vardır. Pisti kiralayan modelciler, birlikte uçuş yapmaktan keyif aldıkları insanları piste kabul ederken, örneğin, güvenli uçmayarak tehlike yaratan modelcileri kendilerinden uzak tutabilir. Diğer ücretsiz pistler kalabalıktan ve senelerdir şikayetçi olduğumuz kuralsızlıktan yıkılırken, böyle bir özel piste üye olan modelciler ailelerini de getirerek huzur içerisinde uçuş yapabilir. Burası herkesin elini kolunu sallayarak giremeyeceği bir pist olduğu için bu pistte kurallar konabilir, yaptırımlar uygulanabilir.

Yavaş yavaş konuya geleyim. Bizim kulübün, bir tanesi sadece kulüp üyelerine, diğeri herkese açık olmak üzere iki Facebook grubu var. Herkese açık olan grupta, kendisini daha fazla küçük düşürmek istemediğim için ismini vermeyeceğim, benim de adını ilk kez duyduğum bir modelci dahice bir fikirle ortaya çıktı;

Haymana Asfalt Pist'i kullanan modelciler, neden kış döneminde pisti ücretsiz olarak tüm modelcilerin kullanımına açmıyorlardı?

Bana kendimi Joe Bauers gibi hissettiren anlardan biri daha gelmişti.

No BrainBenim bu soruya verdiğim cevap, bu cevap hoşuna gitmediği için, beni hiç tanımadığı halde topları üzerime çeviren arkadaşın sonunda işi hakarete vardırması ve nihayet grubun yasaklılar listesine eklenmesi hikayesinin detayına girmeyeceğim. Sadece bu olaydan edindiğim izlenimler ile, bu arkadaş gibi uçak modelciliğine heves edip de, modelciliği bambaşka şeyler ile karıştıranlara, haddini bilmeden olur olmaz beklentiler içerisine girenlere birkaç tavsiyede bulunacağım;
  • Sakin olun, bu sadece bir hobi. Tüm normal insanlar gibi birçok güzel şeyden oluşan bir hayatınız olsun, uçak modelciliği ise bu hayatın bir parçası olsun. Uçak modelciliği hayatınızın ta kendisi olduysa, acınacak bir hale gelmişsiniz demektir. Uçak modelciliği bizim hayatta kalmak için değil, hayatımızı daha keyifli kılmak için yaptığımız bir uğraştır.
  • Uçak modelciliği, paylaşımcılık, yardımseverlik gibi temel insani kavramlar ile özdeşleştirilebilecek bir ideoloji veya yönetim biçimi değildir. Kafanızda uçak modelciliği eşittir paylaşımcılıktır gibi saçmasapan denklemler kurarak, yaptığınız bu hobiyi aslında olmadığı bir şey haline çevirmeyin. Bu saçma denklemleri kurarak, çevrenizdeki modelcilerden mantığı olmayan beklentiler besler hale gelmeyin.
  • Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Uçak modelciliği ucuz bir hobi değildir ve bu hobiyi hangi sınırlar içerisinde yapacağınız sizin bütçeniz ile belirlenir. Uçak modelcileri, modelci oldukları için değil, insan oldukları için paylaşırlar, birbirlerine yardım ederler, bunun da bir sınırı vardır. Başkalarının sahip olduğu imkanlar üzerinden kendinize hak biçme küstahlığını yapmayın.
Hepsinden önemlisi;

Birşey yazmadan, çizmeden, söylemeden önce durup biraz düşünün.

Düşünün ki, kendinizi ulu orta rezil etmeyin.

Ne gerek var?