Ana Sayfa Gövdenin Yapımı
Gövdenin Yapımı
Başlangıçta gövdeyi hazırlamak için internetten bulduğum uçağın yandan görünüşünü (giriş sayfasındaki grafik), A4 yazıcımda, Corel Draw kullanarak istediğim ölçüde büyüttüm. Parça parça yazdırarak bunları birleştirdim.Yandan görünüşünü köpük üzerine çizerek 3 adet kestim. Bunları beyaz ahşap tutkalı ile birbirine yapıştırdım. İlerideki çalışmaları engellememesi için epoksi kullanmadım. Ancak beyaz tutkal da çok doğru seçim değilmiş çünkü hava almayan bölümleri kurumamış.

Gövdenin yandan kesilmiş hali

Yandan görünüşü elde ettikten sonra üstten görünüşü de yazdırarak aynı yöntemle gövdeye üstten görünüş şeklini verdim.

Gövde üsten kesilmiş

Bundan sonra yuvarlama işini tamamen göz kararı, zımpara ile gerçekleştirdim. Sonuç olarak elimde içi dolu yunus balığı şeklindeki gövde oluştu.

Gövde zımpara ile şekillendirildikten sonra

Uçağın buraya kadar olan en talaşlı bölümünü evde yaptım ki sakın siz yapmayın , bu iş boşanmaya kadar gider, benden demesi… Aylarca evin  her yerinden köpük tozu çıktı.

Ben gövdeyi önce dış bölümünü yaparak hazırladım. Oldukça zor bir yöntem eğer sizin elinizde imkan varsa gövdenin profillerini bulabilirseniz gövdeyi ısıtıcı tel ile daha kolay kesebilirsiniz.

Bundan sonrası için benim kafamda, alttan 1 cm’lik kapak keserek uçağın içini oymak vardı. Ancak kulüpte yaptığımız görüşmelerle uçağı 3 parçaya bölerek içini elektrikli tel ile oymaya karar verdik. Uçağı aşağıdaki gibi kestik.

Gövdenin içini boşaltmak için 3'e bölünmesi

Daha sonra kalıplarımızı hazırlayarak uçağın için oyduk.

Gövde içi profil kalıplar yardımı ile boşaltıldı

Gövdeden çıkan parçalar

Selim Özdil gövdeyi incelerken

Bu işlemi yaparken resim çekmeyi ihmal ettik. Daha detaylı resimleri bir sonraki projem sevgili Dr. Uğur Berberoğlu’nun Mini Funtanasını kopyalarken çektiğim resimlerle anlatmaya çalışacağım.

Dr. Uğur Berberoğlu'nun Mini Funtana'sı

Gövdeden ısıtıcı telin geçeceği deliğin açılması

Gövdenin iki yanına kalıplar takıldıktan sonra ısıtıcı teli içinden geçirmek için ortadan bir delik açtık.

Delik karşıdan çıkmış

Açılan delikten ısıtıcı tel geçirdik . Tel ile ilgili bilgi, kanat yapımı sayfasında daha detaylı olarak verilecektir.

Teli geçiriyoruz

Gövde içi kesilmiş

Isıtıcı  tel ve kalıplar yardımı ile gövdenin içini boşalttık

Telin tek ucunu sökerek taktığımız gibi çıkartıyoruz

Gövde ve içinden çıkartılan bölüm

Aynı şekilde gövdenin başka bir bölümü de çıkartılıyor.

Kulübümüz üyesi Barış Yurtseven (Barış THY'de pilot) kendi kullandığı Gulfstream‘in modelini aynı yöntemi kullanarak yapıyor.

Bu işlemler sırasında mutlaka yardım edecek biri gerekli. Aslında tüm yapım sırasında birileri yardım etse hiç de fena olmaz. Ben kesinlikle Barış (Okat), Osman (Şar) ve Oğuzhan (Yatkın)’ı tavsiye ederim. Ayrıca “Müsaade et ” yani Sevgili Yıldırım (Manyas) abi’yi unutmamak lazım. Yalnız yanlışlıkla dolabını açmayın benden söylemesi…

Dolguda kullandığımız ithal ve yerli dolgu malzemeleri