Ana Sayfa Kalkış, Uçuş ve İniş Sırasında
Kalkış, uçuş ve iniş sırasında
Mustafa Odabaşı tarafından yazıldı   

Kalkıştan önce pisti kontrol edin ve kalkışınızı duyurun

Kalkış varMotor çalıştırmadan önce havadaki uçak sayısını kontrol etmelisiniz. Uçuş paterni içerisinde aynı anda üç uçaktan fazlası genellikle riski arttırır. Eğer havada aynı anda üç veya daha fazla uçak varsa uçuşunuzu biraz erteleyin. Eğer havadaki uçak sayısı az ise, uçağınızı piste götürmeden önce iniş yaklaşımında olan uçak olup olmadığını kontrol edin.

Kalkışınızı, pistteki tüm pilotlara "kalkış var" şeklinde anons edin ve geri bildirim alıp almadığınıza bakın. Eğer, örneğin, yakıtı azaldığı için inmesi gereken bir pilot varsa sizi uyaracaktır.

Kalkışınızı rüzgara karşı yönde yapın

Kalkış yönüRüzgarı arkasına alan bir uçak kalkış için ihtiyacı olan hava süratine ulaşmakta zorlanacak ve tehlike yaratacaktır. Bu nedenle kalkışlar mutlaka rüzgara karşı yönde yapılmalıdır. Piste dik esen rüzgar, yani uçağın kalkışta yandan rüzgar alması da ayrıca büyük tehlike yaratır.

Pisti uzun süre işgal etmeyin

Motor çalıştırma, motor ayarı, uçuş kontrolleri gibi işler pistte değil, pit alanında yapılmalıdır. Pilot, kalkıştan hemen sonra pisti terketmelidir. Kalkış yaptıktan ve uçağınızı güvenli bir irtifaya çıkardıktan sonra dikkatli adımlarla ve gözünüzü uçağınızdan ayırmadan pistten uzaklaşarak uçmakta olan pilotlar için ayrılmış alana geçin. Uçuş sırasında kesinlikle piste yaklaşmayın ve girmeyin.

Uçağınızı uçuş paterni dışına çıkarmayın

Uçağınızı hiçbir zaman diğer pilotların ve seyircilerin üzerine, arkasına ve tepesine doğru uçurmayın. İniş yaklaşımları haricinde piste 30 metre'den fazla yaklaşmayın ve her zaman için uçuş paterni içerisinde kalın. Uçağınızı hiçbir zaman çevredeki insanların, hayvanların, binaların, elektrik hatlarının ve araçların üzerine doğru uçurmayın. Bir anlık dikkatsizlik veya uçaktaki teknik bir sorun acı bir kazaya neden olabilir. Risk katlanarak arttığı için, özellikle akrobatik uçuşlar piste mümkün olan en uzak mesafelerde yapılmalıdır.

Acil iniş yapmanız gerekirse ısrarla duyurun

Acil iniş varMotorun durması gibi bir nedenle acil iniş yapmanız gerekiyorsa, mümkün olduğunca yüksek bir sesle ve birkaç defa "acil iniş var" şeklinde anons yapın.

Eğer piste inmeniz tehlike yaratacak ise kırımı göze alarak kimseyi tehlikeye atmayacak bir noktaya inin. Unutmayın, öncelik uçağınızda değil, çevredekilerin güvenliğindedir!

Uçağınız kontrolden çıkarsa ısrarla duyurun

Uçağım kontrolden çıktıUçağınız herhangi bir nedenle kontrolden çıkarsa, mümkün olduğunca yüksek bir sesle ve defalarca "uçağım kontrolden çıktı" şeklinde anons yaparak çevrenizdeki herkesin dikkatini çekmelisiniz. Uçağın kontrolünü her an geri kazanabilirsiniz, bu nedenle radyo vericisinde yapmanız gereken düzeltmeleri sanki uçak kontrolünüzdeymişcesine yapmaya devam edin.

Eğer uçağın kontrolünü geri kazanırsanız, en kısa zamanda ve mümkün olan en güvenli noktaya uçağınızı indirin. Böyle bir durumda piste inmek konusunda ısrarcı olmayın, öncelik uçağınızda değil, çevredekilerin güvenliğindedir!

İnişinizi anons edin

İniş varİniş yapmak istediğiniz zaman öncelikle kalkış/iniş yapmakta olan veya uçağını pistten alan pilotlar olup olmadığını kontrol edin. Pistin müsait olduğundan emin olduktan sonra mümkün olduğunca yüksek bir sesle "iniş var" şeklinde anons yaparak bir geri bildirim alıp almadığınıza bakın.

Eğer inişinize engel bir durum varsa diğer modelciler sizi uyaracaktır. Eğer herhangi bir geri bildirim almazsanız iniş yaklaşımına geçebilirsiniz.

İnişinizi rüzgara karşı yönde yapın

İniş YönüKalkış gibi inişler de rüzgara karşı yönde yapılmalıdır. Rüzgarı arkasına alan bir uçak iniş için fazla süratli kalarak tehlike yaratabilir. Aynı şekilde piste dik esen rüzgar, yani uçağın inişte yandan rüzgar alması da büyük tehlike yaratır.

Uçağınızı pistten alacağınızı anons edin

Piste çıkıyorumİnişten sonra uçağınızı pistten almadan önce iniş yaklaşımında olan başka uçak olup olmadığını kontrol edin ve motorunuzu durdurduktan sonra uçağınızı almak üzere piste çıkacağınızı "piste çıkıyorum" şeklinde yüksek sesle bağırarak duyurun.

Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde uçağınızın başına giderek uçağın üzerindeki alıcı anahtarını kapatın ve uçağınızı pit bölümüne götürün. Artık radyo vericinizi de kapatabilirsiniz.

Uzun ve sık uçuşlardan kaçının

Glider harici bir uçakla uçuyorsanız, dikkatinizin dağılmaması için uçuşunuzu en fazla 10 dakika ile sınırlayın. Üst üste yapılan sık uçuşlar da dikkatinizin dağılmasına neden olur, bu nedenle iki uçuş arasına en az 20 dakika dinlenme süresi koyun.