Ana Sayfa Li-Po Kullanım Tavsiyeleri
Li-Po Kullanım Tavsiyeleri
Mustafa Odabaşı tarafından yazıldı   

Lithium Polymer Bataryaların Saklanması

LiPo Saklama ÇantasıLiPo bataryalar pek tekin nesneler olmadıkları için saklama koşullarına da dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bataryalarınızı kolay tutuşacak eşyaların (ahşap masa, perde gibi) ve model uçak yakıtınızın yakınında tutmamak akıllıca olacaktır. Sert bir inişten sonra bataryanız zedelenmiş ve siz farketmemiş olabilirsiniz.

Ben LiPo bataryalarımı bir aluminyum çantada saklıyorum ancak eğer aluminyum çanta ağır olur diyorsanız, bu iş için icad edilmiş ve yandaki fotoğrafta gördüğünüze benzer LiPo saklama çantaları vardır. Bunlardan bir tane edinmeniz iyi olur.Video - Li-Po çantası iş başında.LiPo bataryalarda iç direnç arttıkça bataryanın ömrü kısalır. Tam şarjlı bataryalarda iç direnç artar, bu nedenle LiPo bataryalarınızı tam şarjlı durumda saklanmaz, ideal saklama şarjı %40-50 civarıdır. Bu sayede hem bataryanız uzun süre kullanmasanız dahi kendi kendine tamamen deşarj olup çöpe gitmeyecek, hem de yüksek iç dirence maruz kalmayacaktır.

LiPo bataryaların saklama sıcaklığı da önemlidir. Saklama sıcaklığı yüksek ise bataryanın ömrü de kısalacağı için LiPo bataryaları mümkün olduğunca serin bir yerde saklamakta fayda vardır. Serin derken buzdolabını kastetmiyorum elbette.

Lithium Polymer Bataryaların Kullanılması

LiPo bataryalar, şarj ederken ve saklarken olduğu gibi, kullanırken de özen ister. Aşağıdaki önerilere uymanız, hem güvenliğinizi, hem de bataryalarınızın ömrünün uzamasını sağlayacaktır.

LiPo'nuzu Sonuna Kadar Boşaltmayın

Birçok modelci Ni-Cd'lerden kalma hatalı bir alışkanlıkla LiPo bataryalarını şarj etmeden önce de iyice deşarj olmasına uğraşır. Halbuki hiçbir batarya aşırı deşarj olmayı sevmez. Bir LiPo batarya hücresinin boş voltajı 3V'dur ve kesinlikle bunun altına düşürülmemesi gerekir. Tüm batarya tiplerinde olduğu gbi LiPo bataryalarda da memory effect sorunu olmadığı için yarı şarjlı durumdayken de şarja takabilirsiniz, fakat unutulmamalıdır ki her tür bataryada şarj adedi ile batarya ömrü ters orantılıdır. Bu nedenle LiPo'nuzu tamamen boşaltmadan, her hücrede 3.6V gibi bir değer okunurken şarj ederseniz, ömrüne ömür katarsınız.Yoksa siz hala cep telefonunuzu da mı şarjının bitmesini bekleyip şarja takıyorsunuz? Cep telefonları da artık Li-Ion veya Li-Po piller kullanırlar ve aynı kural onlar için de geçerlidir. Gerçi telefon 3V'un altına düşmeden kendisini kapatacaktır ama siz yine de cep telefonunuzu şarj etmek için pilin tamamen bitmesini beklemeyin. Biliyorum, cep telefonunu satarken öyle anlatmıyorlar, satıcı bana da telefonu iyice deşarj etmemi salık vermişti!

LiPo Bataryanızı Dikkatli Seçin

Eğer motor ve ESC konfigürasyonunuza uygun olmayan bir Li-Po batarya seçerseniz, bataryanızın daha ilk uçuşta kullanılmaz hale gelmesi işten bile değildir. Uçağınızın motoruna güç verecek olan LiPo bataryayı seçerken motorun maksimum anlık (burst) akımını dikkate alarak, bu değerin en az %10 üzerini sürekli (continuous) olarak karşılayacak bir LiPo aramalısınız. Elbette uçuş sürenizi de hesaba katmanız gerekiyor. Sağdaki menüden de ulaşabileceğiniz elektrikli uçuş sihirbazlarımız size doğru batarya seçimi konusunda yardımcı olacaktır.

LiPo Bataryanızı Sıcaktan Koruyun

Daha önce de bahsettiğimiz gibi yüksek ısı LiPo'ların düşmanıdır. Özellikle yüksek performanslı uçuşlarda çekilen yoğun akım nedeniyle bataryanız fazlasıyla ısınabilir. Bu nedenle motoru besleyen LiPo bataryaların uçakta havadar bir yere yerleştirilmesi gerekir. Aksi taktirde bataryanız en iyi ihtimalle ciddi bir geri döndürülemez kapasite kaybı yaşayacaktır.

LiPo Bataryanızı Darbelerden Koruyun

Özellikle tam şarjlı bir LiPo batarya darbe alması veya kesilmesi/yırtılması halinde son derece tehlikeli olabilir. Bu nedenle bir kırım durumunda uçaktan çıkan bataryayı derhal serin ve güvenli bir yere alın ve en az yarım saat süreyle gözlemleyin. Bataryanız kırımdan yarım saat sonra dahi alev alabilir, bu nedenle bataryayı alıp eve gitmekte aceleci olmayın.

Lithium Polymer Bataryaların Iskartaya Çıkarılması

LiPo bataryanız artık ömrünü tamamladı ve ıskartaya çıkarılması gerekiyorsa bunun için en güvenli yok bataryayı mümkün olduğunca deşarj ettikten sonra bir de küçük otomobil ampülüne bağlayarak son nefesini vermesini sağlamaktır. Bataryayı deşarj ettikten sonra tuzlu su çözeltisine yatırmak gibi fikirlere itibar etmeyin, ortaya çıkacak olan zehirli gazları solumak istemezsiniz. Birkaç gün için otomobil ampülüne bağlı kalan bir LiPo, bence artık çöpe, hatta daha da iyisi atık pil konteynerine atılabilecek kadar güvenli halde gelmiş olacaktır.