Ana Sayfa Piste Geldiğinizde
Piste Geldiğinizde
Mustafa Odabaşı tarafından yazıldı   

Kullanıdınız pistin yerleşim planını ve kurallarını öğrenin

Özellikle piste ilk gelişiniz ise, öncelikle kullandığınız pistin yerleşim planını ve özel kurallarını öğrenin. Otomobilinizi nereye park edeceğinizi, yakıt doldurma, motor çalıştırma gibi işlerin yapıldığı pit alanının neresi olduğunu, uçarken durmanız gereken bölgenin sınırlarını ve uçağınızı asla dışına çıkarmamanız gereken uçuş paternini öğrenmeden, kafanıza estiği gibi hareket etmeyin.

Frekans anonsu yapın

Radyo açıyorumEğer 2.4GHz harici bir radyo sistemi kullanıyorsanız, otomobilinizi park edip uçağınızı pit alanına yerleştikten sonra ilk yapmanız gereken şey kullandığınız frekans(lar)ı sizden önce gelmiş olan pilotlara anons etmektir. Frekans duyurunuz sırasında uçmakta olan veya motor çalıştıran pilotlar sizi duymamış olabilirler, eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız modelcilerin teker teker yanına giderek frekansınızı söylemelisiniz.

Frekans anonsunuzu her radyo açışınızdan önce tekrarlamalı ve asla frekans duyurusu yapmadan radyo açmamalısınız!

Hava durumunu gözden geçirin

Rüzgarın yönü ve şiddeti tehlikesiz bir kalkış, uçuş ve iniş için elverişli mi? Görüş mesafesi yeterli mi? Güneş, görüşünüzü engellemeyecek ve zorlaştırmayacak bir yerde mi? Tüm bu sorulara yanıtınız evet değilse uçağınızı kaldırmayın.

Uçağınızı gözden geçirin

Uçağınızı taşırken alıcı bataryasının yerinden oynaması gibi birçok aksilik meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle piste gitmeden önce yaptığınız kontrolleri motor çalıştırmadan önce tekrar gözden geçirin.

Yakıtlı modellerde motoru parmaklarınızla çalıştırmayın

Ouch!Eğer yakıtlı bir model ile uçuyorsanız motor çalıştırırken bir starter, ya da chicken-stick kullanın. Hiçbirşey bulamıyorsanız yumuşak saplı bir tornavidayı da tersten tutarak motorunuzu çalıştırabilirsiniz.

Pervanenin hiç şakası yoktur, bir pervanenin motor çalışmadığı halde ne kadar ciddi kesiklere neden olabildiğine birkaç defa şahit oldum. Bu nedenle lütfen parmaklarınız ile motor çalıştırmak gibi gereksiz cesaret gösterilerinde bulunmayın, sonuç sağdaki fotoğraftaki gibi ucu kopmuş bir parmak ya da daha kötüsü olabilir.

Motor çalıştıktan sonra dikkatlice uçağın arkasına geçin

Birçok modelci son derece yanlış bir biçimde buji ısıtıcısını uçağın önünde iken alır ve hatta motor ayarı yapar. Hızla dönen bir pervaneyi görmek mümkün değildir, bu da uçağın önündeyseniz anlık bir dalgınlık ile pervaneye doğru uzanmanıza neden olabilir. Doğru ve güvenli olan, motor çalıştıktan sonra dikkatlice uçağın arkasına geçmek ve buji ısıtıcıyı uçağın arkasından almaktır. Aynı şekilde tüm motor ayarlarını uçağın arkasında iken yapmalısınız.

Pervane hizasında durmayın

Sıkça karşılaştığımız bir durum, motorun titreşimi ile pervane veya spinner'ların gevşemesidir. Aynı şekilde, özellikle toprak pistlerde pervane, yerdeki küçük taşları, temas etmesine bile gerek kalmadan büyük bir hızla fırlatabilir. Hasarlı bir pervaneden bir parçanın kopması da her zaman ihtimal dahilindedir. Tüm bu nedenlerle çalışan motorların pervane hizasında kesinlikle durmayın ve kimsenin pervanenizin hizasında durmasına izin vermeyin.

Uçağınızın 90o kontrolünü ihmal etmeyin

Uçağınızın motor ayarlarını yaptıktan sonra uçağı tam gazda, burnu yukarı gelecek şekilde dikerek kontrol edin. Düzgün yapılmış bir ayarda motor yatay pozisyonda biraz zengin yakıt/hava karışımı ile çalışmalı ve uçağın burnu dikildiği zaman hafifçe devirlenmelidir. Eğer motorunuz burnu dikildiğinde susuyor veya devir kaybediyor ise fazla fakir çalışıyor demektir. Fakir çalışma hem motorunuz için iyi değildir, hem de yakıtınız azaldıkça egsoz basıncı düşeceği için motorunuzun havada durma ihtimali çok yükselecektir.