Ana Sayfa Uçak Seçimi
Uçak Seçimi
Mustafa Odabaşı tarafından yazıldı   
Bir önceki makalede mutlaka bir eğitim (trainer) modeli ile başlamanız gerektiğini yazmıştık. Hangi boyutlarda ve özelliklerde bir trainer ile başlayacağınız ise sizin bütçenize ve tercihlerinize kalmış. Biraz açarsak, uçak seçimi konusunda önünüzde iki temel seçenek vardır;
  1. Elektrikli Uçaklar
  2. İçten Yanmalı Motorlu Uçaklar
Phoenix Classic EP - Elektrikli eğitim modeli Phoenix Paragon - Yakıtlı eğitim modeli

Elektrikli uçuş hakkında detaylı bilgiyi FreePist.com'un ilgili sayfalarında bulabilirsiniz, ancak kısaca özetlersek, batarya teknolojilerinin gelişimi ile birlikte Lithium Polymer (Li-Po) bataryaların ortaya çıkması, yüksek performanslı elektrikli uçaklar için de yeni bir devir açmıştır. Elektrikli uçaklar, içten yanmalı motorla çalışan alternatiflerine göre daha az karmaşık, daha sessiz ve daha temizdir.

Çeşitli Boylarda Li-Po BataryalarBununla beraber 46'lık ve daha büyük boyutlarda elektrikli uçaklarda kullanılan Li-Po bataryalar pahalıdır ve tek batarya ile uzun süre uçuş imkanı sağlamadığı için ya birkaç batarya ile uçuşa gitmek, ya da uzun uçuş araları vererek bataryayı otomobil aküsünden şarj etmek gerekir. Elektrikli uçuşa karar verilirse, bir kaza/kırım durumunda bu pahalı bataryanın zarar görerek çöpe gitmesi riski de göze alınmalıdır. Lithium-Polymer bataryalar şarj ederken ve kullanırken özen gösterilmesi gereken, dikkat edilmezse yangın çıkarma, hatta patlama tehlikesi olan bataryalardır.

İçten yanmalı motorlu uçaklar ise daha karmaşık, gürültülü ve uçuş gününün sonunda temizlik gerektirdiği için zahmetli olmakla beraber, bana göre yakıtlı uçakların zevki bir başkadır. Elektrikli uçuş konusundaki teknolojik gelişmelere rağmen Türkiye'de hala modelcilerin çoğunluğu tarafından tercih edilmektedir.

Benim rahmetli trainer'ım. Birlikte güzel günler geçirmiştik.İlk uçağınızın elektrikli mi, içten yanmalı motorlu mu olacağına karar verdikten sonra, büyüklüğüne karar vermeniz gerekir.

Uçakların boyutları, o boyutlarda uçağa uygun olan iki zamanlı motorun cubic inch cinsinden hacmi ile anılır. 46'lık uçak dediğimiz zaman 0.46 cubic inch'lik iki zamanlı motor takılması uygun olacak boyutlarda uçak anlamına gelir. Bu şekilde 46'lık, 60'lık, 120'lik gibi isimler verilerek uçakların boyutları konusunda kolay anlaşılır bir yöntem geliştirilmiştir.

Burada hemen şunu söyleyelim ki genel bir kural olarak bir model uçak ne kadar büyük ise, o kadar stabil uçar. Bu nedenle eğer bütçeniz el veriyor ise, evinizde büyükçe bir uçağı tutabileceğiniz yeriniz ve uçağı rahatça taşıyabileceğiniz büyüklükte bir otomobiliniz varsa, 60'lık bir trainer, 46'lık alternatiflerine göre daha iyi bir seçenektir. Gel gelelim 60'lık ve daha büyük uçakların taşıma, barındırma ve maliyet zorlukları nedeniyle Türkiye'de 46'lık modeller en popüler uçaklardır.

Eğitim modelleri üstten kanatlı, kanadın altı düz yapıda (flat bottom), kanat alanı geniş, kanatlarının dihedral açısı yüksek ve çoğu önden tekerlekli olan uçaklardır. Bu sayede eğitim modelleri kolay iniş ve kalkışlar yapabilir, düşük hızda uçabilir, kolay kontrolden çıkmaz ve basit gövde yapıları nedeniyle kolay hazırlanırlar. Kanatları genellikle tek parça halindedir ve gövdeye lastikler veya plastik vidalar ile tutturulur. Her ne kadar lastikle tutturulan kanatların yere çarpma durumunda koparak kırımı azaltacağı söylense de, kişisel gözlemlerim lastikli ya da plastik vidalı olmasının pek fark yaratmadığı yönündedir. Kanat lastiklerinin, zaten uçan bir kutuya benzeyen trainer'ları daha da çirkin göstermekten başka bir işe yaradığını düşünmüyorum.

Lastikli Tip Kanat Vidalı Tip Kanat