Yer Donanımı Seçimi |
Mustafa Odabaşı tarafından yazıldı | ||||||||||
Yer donanımına, uçağınıza yakıt doldurmak, yakıt boşaltmak, motor çalıştırmak, gerekli ayarları ve onarımları yapabilmek, uçuş günü sonunda uçağınızı temizlemek gibi işler için ihtiyacınız olacak. Aşağıda yer donanımını oluşturan çeşitli malzemeleri teker teker açıklamaya çalışacağım;Uçuş ÇantasıGerekli tüm donanımı içine koyup uçuşa gittiğimiz çantadır. Uçuş kutusu da denir. Ahşap, plastik ve hatta kumaş uçuş çantaları vardır. Fikrimi sorarsanız, zaten içerisine birçok şey koymak zorunda kaldığımız çantanın kendi ağırlığı çok önemli olduğu için, plastik uçuş çantaları en makul olanlarıdır. Kumaş uçuş çantalarında uçağı üzerine yerleştirip tamirat, temizlik gibi işleri yapabileceğiniz ayaklar bulunmaz, bu nedenle en hafif alternatif olmalarına rağmen kullanışlı bulmuyorum. Üzerinde uçağı yerleştirebileceğiniz ayakları da olan bir plastik uçuş çantası, bence, en iyi seçimdir.
Yakıt PompasıEğer sabırlı biriyseniz ve eziyet çekmekten hoşlanıyorsanız, büyükçe bir şırıngayı da yakıt pompası olarak kullanabilirsiniz. Pek iyi bir fikir gibi gelmediyse, yakıt pompaları iki türdedir;Elle çevrilen (hand-crank) yakıt pompaları; ![]() Uçuş kutusuna monte edilebilir fakat birçok modelci pompayı bir elleriyle tutarak diğer elleriyle kolu çevirmeyi tercih ederler. Sanıyorum uçuş kutusuna monte edildiğinde çevirmek çok kolay olmayabiliyor. Elektrikli yakıt pompaları; ![]() Benim gibi tembel modelciler, elleri yorulmasın diye elektrikli yakıt pompası kullanır. Ben power panel kullanmadığım için elektrikli yakıt pompama küçük bir Li-Po batarya bağladım, doldurunca aylarca şarj istemiyor. Size de tavsiye ederim. Yakıt HortumuSilikon yakıt hortumları yakıtı doldurmak ve boşaltmakta kullanılır. Modelciler uçağın üzerindeki yakıt hortumlarını değiştirmek gerekirse diye genelde çantalarında biraz yedek hortum da taşırlar. Doldur/boşalt işleri için kullanılan yakıt hortumlarının çekince uzayan spiral versiyonları da vardır.
Buji Anahtarı![]() Bazı tiplerinin üzerinde yedek bujilerinizi takabileceğiniz yuvalar vardır, böylelikle bujilerinizin yeri belli olur, kolay kolay kaybetmezsiniz. Chicken Stick![]() Starter![]() Ucunda çevirirken pervaneye veya spinner'a dayadığınız, silikondan yapılmış ve eskiyince değiştirilebilen bir parçası vardır. Bu parçanın bir yüzü spinner, diğer yüzü spinner takılmamış pervaneyi çevirebilir. Eğer yüksek torklu bir starter alırsanız, ileride sahip olacağınız büyük motorları çalıştırmakta da kullanabilirsiniz. Ben starter'ımın altına bir li-po batarya bağladım ve mobil hale getirdim. Size de öneririm. Power Panel![]() Zaten ağır olan çantada bir de kocaman ve ağır olan aküyü taşımak yerine, power panel almayıp benim gibi starter ve yakıt pompanızı birer küçük Li-Po pil ile çalıştırabilirsiniz. Buji maşası yerine de şarj edilebilir buji ısıtıcı kullanırsınız. Buji Maşası![]() Şarj edilebilir buji ısıtıcılar varken power panel'li bir konfigürasyon kurup buji maşası almanız gereksiz olur. Şarj Edilebilir Buji IsıtıcıŞarj edilebilir buji ısıtıcılar birkaç tiptedir. Üzerinde kendi pili olanların yanı sıra içerisine AA, C veya D tipi şarj edilebilir pil takılabilen tipleri vardır. Şarj etmek için adaptörü ile gelebilir veya sonradan almanız gerekebilir. Kablo derdini ortadan kaldırır. Üzerindeki mandal ile bujiye kilitlenen ve hafifçe çevrilerek kilitlenen tipleri vardır. Ben AA tipi pil takılıp, çevrilerek kilitlenen bir buji ısıtıcı kullanıyorum ve çok memnunum, tavsiye ederim.
Yedek Buji![]() Yedek PervaneOlmazsa olmaz. Biraz sertçe bir inişte genellikle tek kırılan şey pervanedir. Yedeği olmazsa uçuş günü erken biter.Şimdilik değinmemiz gereken konular şunlar; Birincisi elektrikli uçaklar ile içten yanmalı motorlu uçakların pervaneleri birbirinden farklıdır. Birini diğerine takıp kullanmamalısınız. İkincisi, motor üreticileri genelde çeşitli pervane tiplerinden oluşan bir aralık önerirler, o uçağa ve o motora en uygun pervane genellikle birkaç denemeden sonra bulunur. Siz bir eğitim modeli alacağınız için, model uçak dükkanındaki satıcı size en uygun pervaneyi önerecektir, böylelikle büyük ihtimalle deneme-yanılma yöntemine başvurmanıza gerek kalmayacaktır.
Şarj Cihazı![]() Yakıtlı motorlarla uçanlar da alıcı ve verici pillerini şarj etmekte kullanırlar. Li-Po Voltaj Ölçer![]() 12 Volt'luk Akü![]() İçinde kurşun olduğu için gülle gibi ağırdır. Bence siz siz olun, Li-Po bataryalar ve şarjlı buji ısıtıcısı kullanarak bu akülerden taşımanızı gerektirmeyecek bir konfigürasyon oluşturun. Baştan bunlara para vermek yerine teknolojinin nimetlerinden faydalanmakta yarar var. Takometre![]() Genellikle üzerinde pervane tipini seçebileceğiniz düğmeleri vardır. Pervanenin önüne tutulur, dijital ekranından motor devri okunur. Bütçeniz darsa, olmasa da olur. Model Temizleme BeziEvdeki paçavralardan birini kullanabilirsiniz, kağıt havlu kullanmak fazla pahalıya geliyor. Elektrikli uçuş yapıyorsanız gerek yok, yakıtlı uçuyorsanız şart.Model Temizleme Solüsyonu![]() Marketten mutfak temizliğinde kullanılan yağ sökücülerden alın, oldukça ucuzdur. Sulandırmadan kullanırsanız fazla kuvvetli kaçar, ellerinizi harap eder. 1 ölçü yağ sökücü, 10 ölçü su karışımı ideal oluyor. İyi silmezseniz uçağın kaplamasında hafif bir beyaz tabaka bırakabiliyor ancak neredeyse bedavaya geldiği için o zahmete deydiğini düşünüyorum. Bir başka alternatif de sulandırılmış metil alkol kullanmak. Etil alkol çok pahalı olduğu için metil alkol kullanıyoruz, ancak yanlışlıkla içmeyin. Metil alkol zehirler. Güneş KremiUçuşa en çok yaz aylarında gidiyoruz, bir uçuş günü sonrası "yandım anam yandım, yandırma beni" şarkısını söylemek istemiyorsanız, uçuş çantanızda güneş kremi bulundurun. Olmazsa fena halde pişman olabiliyorsunuz, biliyorum, başıma geldi.Siperlikli ŞapkaÖzellikle öğle saatlerinde şapkasını unutan modelcilerin pistte dert yandığını duyarsınız. Şapkasız uçuşa çıkmayın.Güneş GözlüğüUçuş günü bir R/C model uçak pilotunun gözü çoğunlukla gökyüzündedir. Haliyle güneş gözlüğü olmazsa gözlerinizi kısmaktan başınıza ağrılar giriyor. Mutlaka yanınızda kaliteli bir güneş gözlüğü olsun.Koli BandıBir model uçak pistinde modelcilerin yana yakıla aradığı malzemelerden biridir. Uçağın kaplaması yırtılırsa geçici onarım için idealdir. Çantanızda bulunsun.5 Dakikalık Epoxy ve Cyanoacrylate YapıştırıcılarHızlı tamir edilebilecek ufak kırımlarda uçuş gününü kurtarır. Çantanızda bulunsun.Maket BıçağıUfak tefek tamirat işlerinde hep lazım olur, çantanızda bulunsun.Tornavida, Pense v.b. El Aletleri, Alyen TakımıBunlar da pistte yapılabilecek tamirat işlerinde, motor ayarlamakta, iniş takımı sökmekte, teker değiştirmekte gerekebiliyor. Uçuş çantasında fazla ağırlık yapar, en azından otomobilinizde bulunsun.Vida, Civata, Somun, Stopper vs.Çantada karışık bir miktar bulundurmakta fayda var. Tekerleği tutan stopper gevşeyip düşerse, koca pistte stopper aramak, samanlıkta iğne aramak gibidir. Uçuş gününüz erken bitmesin istiyorsanız, yanınızda bulunsun. |