Ana Sayfa Nasıl Başlamalıyım?
Nasıl Başlamalıyım?
Mustafa Odabaşı tarafından yazıldı   

Ne yazık ki bu sorunun kısa ya da kolay bir cevabı yok. Herşeyden önce şunu belirteyim ki, burada vereceğim tavsiyeler tamamen kişisel önerilerdir. Her modelcinin bu konuda farklı bir fikri ve yaklaşımı olabilir. Bu uğraşa başlamak isteyen birisi, model uçak pistindeki pilotlara "nasıl başlamalıyım?" diye sorduğunda, birbirinden farklı cevaplar ve öneriler aldığına çokça tanık olmuşumdur. Kısacası bu işte tek bir doğru yol yoktur ve buradaki öneriler ya da bir başka modelcinin tavsiyeleri doğrultusunda başlangıç yapmak tamamen size kalmıştır.

Uçak modelciliğine başlarken öncelikle kendinize şu soruları sormalısınız;

Amacım ne?

Bu soruyu "uçak modelciliğini spor olarak mı, yoksa hobi olarak mı yapmak istiyorum?" şeklinde de değiştirebiliriz.

Ankara'nın sevilen modelcilerinden İsmail YücelEğer uçağınızı model uçak dükkanında toplatacak, hafta sonları uçağınızı otomobile atıp pistin yolunu tutacak, onun dışında da uçağınıza elinizi sürmeyecekseniz, siz bu uğraşı spor olarak yapanlardan olacaksınız. Böyle modelciler azınlıkta olmakla beraber vardır, sadece uçmaktan zevk alırlar ve uçakla uğraşmayı sevmezler. Uçağın bir yeri kırıldığında da tamiri için yine model uçak dükkanına götürürler. Eğer siz bu gruba giriyorsanız, önerim 46'lık uçak boyutlarında bir elektrikli eğitim (trainer) modeli ile başlamanız olacaktır. Elektrikli uçaklar hızlı kurulur, hızlı toplanır, uçak da kirlenmez, sizi de kirletmez. Kısacası içten yanmalı motorlu uçaklara göre daha zahmetsizdir.

Eğer birkaç günde bir, ya da her gün bir süreliğine oturup uçağınızı modifiye etmeyi, uçağınızı kendiniz tamir etmeyi, yeni uçaklar yapmayı, yeni alternatifler denemeyi sevenlerdenseniz, siz tam bir hobi adamısınız. Uçak modelciliği sizin sadece hafta sonları yaptığınız bir spor aktivitesi değil, muhtemelen ömür boyu uğraşacağınız bir hobi olacak. Bu durumda bütçenize göre 46'lık veya 60'lık bir içten yanmalı motorlu trainer ile başlamanız uygun olacaktır.

Bütçem ne kadar?

Para para paraUçak modelciliği sanıldığı gibi çok pahalı bir uğraş olmamakla beraber çok ucuz bir uğraş da değildir. Başlangıç için $500 USD gibi bir bütçeniz varsa, uygun fiyatlı seçenekler ile modelciliğe başlamanız ve sürdürmeniz mümkün olacaktır. Seçeneklerinizi belirleyebilmeniz için, öncelikle bu uğraş için başlangıçta ve aylık olarak ne kadar bütçe ayırabileceğinizi yaklaşık olarak tanımlamalısınız. Hemen şunu söyleyeyim ki masrafın çoğunu en başta yapacaksınız. Yapacağınız masrafın büyük bölümünü oluşturacak olan radyo vericisi, radyo alıcısı, servolar, motor gibi parçalar uzun ömürlüdür ve iyi bakılırlarsa senelerce sorunsuz bir şekilde kullanılırlar.

Genel bir kural olarak bir uçak ne kadar büyükse, o kadar rahat uçacağını söyleyebiliriz. Ancak başlangıçta edineceğiniz 46'lık bir eğitim modeli ile 60'lık eğitim modeli arasında yaklaşık iki kat maliyet farkı olacaktır, bu nedenle de ayırabileceğiniz bütçeye göre bir seçim yapmanız daha uygun olur.

Bir model uçak pistine gidebilir miyim?

Uçuş PistiBu uğraşa nasıl başlayacağınız, nerede yaşadığınıza ve bir model uçak pistine gidip gidemeyeceğinize göre de değişir.

Eğer yakınlarınızda bir model uçak pisti yoksa ve uzaktaki pistlere gitmeniz mümkün değilse, park flier tarzı bir uçak ile yakınlardaki genişçe bir park veya boş araziyi uçuş için kullanabilirsiniz. Eğer otomobiliniz varsa ve pistlere erişiminiz sorun değilse, daha büyük bir model ile uçmaya başlayamanız en doğrusudur.

İmkanlarım neler?

Rahat bir çalışma alanı her zaman iyidirEğer "amacım ne?" sorusuna cevabınız uçak modelciliğine bir hobi olarak başlayacağınız şeklinde ise, bu soru daha da önem kazanıyor. Uçak modelciliğini bir hobi olarak yapacaksanız, yapım, tamirat, tadilat işleri için bir yere ihtiyacınız olacak.

Mutfak masasının üstünü mü kullanacaksınız, yoksa evde bu iş için ayırabileceğiniz bir odanız mı var? Mutfak masasını kullanacaksanız ve evde kavga-gürültü kopsun istemiyorsanız, büyük modellerden uzak dursanız iyi edersiniz.